" امامعلی حبیبی" از نامآورترین کشتیگیران المپیک و جهان است. مردی که سرعت کشتی دنیا مدیون اوست. مروری بر عملکرد وی در کشتی بیانگر آن است که حببیی از چهرههای استثنایی این رشته در دنیا بوده و نامش تا ابد در جهان کشتی ماندگار خواهد ماند. حبیبی اولین دارنده طلای المپیک در تاریخ ورزش کشورمان، نابغه کشتی ایران و جهان و معروف به " ببر مازندران" میباشد. امروز پنجم خردادماه مصادف با زادروز این اسطوره بزرگ ورزش ایران است.
به گزارش پایگاه خبری صندوق حمایت از قهرمانان و پیشکسوتان ورزش کشور، "امامعلی حبیبی" قهرمان کشتی آزاد المپیک 1956 ملبورن در پنجم خردادماه سال 1310 در روستای درزیکلا مازندران به دنیا آمد. او چهارمین و آخرین فرزند خانواده بود. وقتی 5 ساله بود راهی مکتبخانه شد تا قرآن و خواندن و نوشتن یاد بگیرد. کشتی را هم اول بار در همان مکتبخانه از معلم خود ننهبیگم آموخت.
اولین قهرمانی در وزن بالاتر
خودش در اینباره گفته است:"من غير از قرآن و خواندن و نوشتن، كشتی هم از همين مكتب ياد گرفتم، تازه از يك خانم كشتی را ياد گرفتم. ملا ننهبیگم. او يك خانم تنومند بود كه هم قرآن و عربی و خواندن و نوشتن يادمان میداد، هم كشتی بلد بود و ياد ما بچهها میداد."
او فن سرتهیکی، سرزیربغل و زیردوخم را از ننه بیگم آموزش دید. بعد از مرگ پدر و با تغییر شرایط زندگی و ازدواج خواهرش به قائمشهر رفت و کشتی را جسته گریخته دنبال کرد. شاید همان چند فن از دوران کودکی باعث شد که در سربازی دوباره به یاد کشتی بیفتد. سال 1331 از پادگان گرگان به مسابقات استانی کشتی لوچو اعزام شد.
در آن مسابقات امامعلی باید در وزن چهارم کشتی میگرفت؛ اما مربیاش گفت باید در وزن پنجم کشتی بگیرد. با کت و شلوار او را روی باسکول بردند و در جیبش سنگ گذاشتند تا وزنش بالاتر برود. با این وجود او در آن وزن تمامی حریفان را شکست داد و قهرمان شد.
مرحوم بلور به مجتبوی گفت" برو وسط با حبیبی کشتی بگیر"
پس از پایان خدمت به قائمشهر برگشت و کشتی را جدیتر دنبال کرد. تا اینکه استعداد او برای حضور در تیم ملی توسط استاد بلور کشف شد.
"در محل نساجي فعلی يك سالن بود كه میرفتم در آنجا تمرين میكردم، يك روز در حال تمرين كردن بوديم كه استاد حبيباله بلور و عبداله مجتبوی به سالن آمدند جهت كشف استعداد براي تيم ملی. استاد بلور مربی تيم ملی بود و مجتبوی قهرمان جهان. وقتي وارد سالن شدند بعد از چند دقيقه مرحوم بلور به مجتبوی گفت آماده شود و اشاره كرد به من كه با او كشتی بگير. اين شروع كشتی ملی من شد. از همان جا توانستم در دل مرحوم بلور جا بگيرم. ديگر همه شهر هم اسم مرا میشناختند و شدم ورزشكار ملی شهر. "
انتخابی المپیک
برای انتخابی المپیک 1956 ملبورن بدون مربی و همراه، به مسابقات کشوری 1335 تهران رفت. او توانست تمام رقیبان خود را در آن پیکارها شکست دهد؛ از همان مسابقات بود که از سوی تماشاچیان به او لقب " ببر مازندران" داده شد. حبیبی پس از انتخابی ملبورن به استاد بلور قول داد تا مدال طلای المپیک را کسب کند.
اولین طلای تاریخ ورزش ایران در المپیک 1956 ملبورن
طلای المپیک ملبورن
بازیهای المپیک 1956 ملبورن اوج درخشش ببر مازندران بود، وی علیرغم تب شدید نشان زرین این رویداد بزرگ را در وزن 67 کیلوگرم بدست آورد. حبیبی در اولین مسابقه قهرمان جهان را با ضربه فنی شکست داد. او حریفان را یکی پس از دیگری بر خاک انداخت تا در مسابقه پایانی با قهرمان دوره گذشته المپيك پسيديوف از شوروی سابق رقابت کند. دو دقیقه بیشتر طول نکشید كه پسبديوف را نیز ضربه فنی كرد و اولین مدال طلای المپیک تاریخ ورزش ایران به ارمغان آورد.
حبیبی یکی از فنیترین و سریعترین کشتیگیران جهان به شمار میرود. او پس از المپیک ملبورن در بازیهای آسیایی 1958 توکیو قهرمان شد. یک سال بعد در رقابتهای جهانی 1959 تهران مدال طلا کسب کرد.
هرچند حبیبی در المپیک 1960 رم نتوانست عنوان خود را تکرار کند و به مقام چهارم رسید؛ اما سال بعد در جهانی 1961 یوکاهاما ژاپن قهرمان و ستاره مسابقات شد. رقابتهای جهانی 1962 تولیدو آمریکا آخرین حضور او بر روی تشک بود و با کسب قهرمانی از دنیای دایره طلایی خداحافظی کرد.
امامعلی حبیبی نابغه کشتی ایران و جهان امروز پنجم خردادماه 94 ساله میشود. صندوق حمایت از قهرمانان و پیشکسوتان ورزش کشور، برای این اسطوره بزرگ ورزش کشور آرزوی سلامت و طول عمر دارد.
عناوین و افتخارات امامعلی حبیبی
بازیهای المپیک
1956 ملبورن، استرالیا نشان طلا (دسته 67 کیلوگرم)
1960 رم، ایتالیا رتبه چهارم (دسته 73 کیلوگرم) به اتفاق کشتیگیران ژاپن و ایتالیا
مسابقات جهانی
1959 تهران نشان طلا ( دسته 73 کیلوگرم)
1961 یوکوهاما، ژاپن نشان طلا ( دسته 73 کیلوگرم)
1962 تولیدو، آمریکا نشان طلا ( دسته 73 کیلوگرم)
بازی های آسیایی
1958 توکیو، ژاپن نشان طلا ( دسته 67 کیلوگرم)
جشنواره ها
1955 استانبول، ترکیه رتبه چهارم (دسته 67 کیلوگرم)
1958 صوفیه، بلغارستان رتبه ای کسب نکرد
مسابقات قهرمانی ایران
1332 اصفهان نشان طلا (دسته چهارم)
1334 قزوین رتبه چهارم (دسته چهارم)
1337 تهران نشان طلا (دسته پنجم)
1338 شیراز نشان طلا (دسته پنجم)
1339 رشت نشان طلا (دسته پنجم)
1340 تهران نشان طلا (دسته پنجم)